fredag 30. september 2016

Boklansering på Tromsø bibliotek - Jorun Thørrings nye krimroman


Onsdag 28. september, i tredje etasje på Tromsø bibliotek og byarkiv. Tromsøforfatteren Jorun Thørring har gitt ut sin sjette kriminalroman, og skal møtes i samtale med biblioteksjef Paul Henrik Kielland. Et høyt bord med to stoler, og et lerret som viser et bilde av forfatteren og hennes nye bok De dødes hus. Et noe labert oppmøte, men positiv og interessert stemning blant publikum.

Det hele starter med en uformell samtale mellom Kielland og Thørring, om hennes forfatterliv. Thørring poengterer at hun ikke selv kaller seg forfatter, men at skriving er hobbyen hennes. "Jeg skriver for meg selv" sier hun. Videre forteller hun at hun gjerne skulle vært som Elena Ferrante, altså anonym. Hun liker skrivingen, men ikke alt som kommer i tillegg etter utgivelsen, det vil si formidlingsdelen. Dette gjør hun kun etter press fra forlaget. Til tross for dette er Thørring svært naturlig og tilsynelatende komfortabel i sin samtale med Kielland, muligens på grunn av den uformelle og avslappede stemningen, med relativt få oppmøtte.

Etter dette går det over til høytlesning, hvor Thørring selv leser tre utdrag fra boka. Kielland forklarer at disse utdragene, som skal gi en smakebit fra forskjellige deler av romanen, skal gi oss i publikum mersmak, uten å røpe for mye. For selv om biblioteket selv ikke har boka til lån ennå, kan man selvfølgelig kjøpe den etter arrangementet.

Arrangementet avsluttes med en vurdering fra Kielland selv, hvor han fremhever at boka ikke er lettlest, men heller ikke for tung. I følge Kielland drar boka leseren inn, så det er lurt å sette av tid til å lese, når du først setter i gang.

Alt i alt var dette et godt formidlingsarrangement, Kielland er flink til å styre samtalen, og virker godt forberedt uten å være for styrt av egne notater. Det er behagelig å være publikum til samtalen, og ettersom tre av fire medstudenter ender opp med å kjøpe boka etterpå, må man vel kunne konkludere med at vi var vitne til god formidling. Undertegnede skulle gjerne kjøpt boka selv, men studentbudsjettet ville ikke tillate det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar